Agenda

Blijf op de hoogte van alle activiteiten die worden geoganiseerd rondom de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw. 

12 december Groen Kennisnet Webinar: Natuur­inclusieve landbouw in de praktijk

Er is een enorme stapel informatie beschikbaar over natuurinclusieve landbouw. Waar begin je? Wat is de samenhang? Hoe maak je het rendabel? Diederik Sleurink en Ine Sturkenboom hebben het antwoord: het boek “Natuurinclusieve Landbouw in de Praktijk”. Of je nou een boerenbedrijf hebt of voor de klas staat, in dit webinar ontdek je hoe dit boek jou verder vooruit kan helpen.

Natuurinclusieve landbouw is al lang geen niche meer, alleen weggelegd voor de grootste idealisten onder ons. Het is zowel een manier van kijken naar landbouw en natuur, als een pad naar een toekomstbestendig verdienmodel. Zoals bij veel landbouwmethodes is er ook voor natuurinclusieve landbouw geen kant-en-klare oplossing en is het aan jou om je pad te vinden. Het boek “Natuurinclusieve Landbouw in de praktijk” staat vol met voorbeelden van ondernemers, duidelijke taal en prachtig vormgegeven illustraties.

Programma

Sinds dit voorjaar lees je dit boek vrij beschikbaar op Groen Kennisnet. En dat hebben we gemerkt, al 4.000 mensen hebben dit boek gedownload uit onze kennisbank. Ook de pagina’s met leermateriaal over het boek worden goed bezocht. Op 12 december gaat Groen Kennisnet in gesprek met twee mensen uit het team achter dit impactvolle boek. Uiteraard is er ook tijdens dit webinar de kans om jouw vragen over natuurinclusieve landbouw en natuurinclusief onderwijs te stellen aan deze experts.

De sprekers

Ine Sturkenboom is op veel verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van Natuurinclusieve Landbouw. Bijvoorbeeld haar practoraat Natuurinclusieve landbouw op het Terra College, als programmamanager Green Deal NIL en haar bijdragen aan het Portaal Natuurinclusieve Landbouw. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat dit boek zonder haar betrokkenheid zo goed tot stand had kunnen komen.

Diederik Sleurink is docent op Van Hall Larenstein Leeuwarden. Met zijn achtergrond als landbouwjournalist voerde hij twee jaar lang uitgebreide gesprekken met de natuurinclusieve pioniers van Nederland voor de totstandkoming van dit boek. Diederik heeft bovendien met zijn schaapskuddes ruime praktijkervaring met natuurinclusieve landbouw. Als er iemand een brug kan slaan tussen praktijk en theorie dan is Diederik het wel.

Aanmelden

Wil jij dit webinar bijwonen? Meld je dan nu aan via deze link. Je ontvangt dan een bevestiging met de link naar het webinar op Youtube. Bij de aanmelding kun je alvast een vraag stellen aan Diederik en Ine. Ze zullen de vragen tijdens het webinar beantwoorden. Uiteraard kun je ook gedurende het webinar zelf vragen stellen in de chat. Hiervoor moet je ingelogd zijn met je Google-account.

29 november Symposium: Toekomst voor de natuurinclusieve landbouw ‘Gebiedsgericht’ als wenkend perspectief

De Regio Deal Natuurinclusieve landbouw en de Rijksuniversiteit Groningen organiseren op 29 november een Symposium Toekomst voor de natuurinclusieve landbouw ‘Gebiedsgericht’ als wenkend perspectief.

Vrijdag 29 november 2024 | 9.30 -16 .00 uur | Campus Fryslân, Leeuwarden

Natuurinclusieve landbouw maakt de laatste jaren belangrijke ontwikkelingen door, soms tegen de stroom in. Tegelijk weten we nog niet zo veel over de ervaringen die hiermee zijn opgedaan. Wat betekent natuurinclusieve landbouw voor de agrarische bedrijfsvoering, de biodiversiteit, de milieukwaliteit en de regionale economie? Wat zijn belangrijke voorwaarden: welk onderzoek is verder nodig, wat mogen we verwachten van de overheid en het agrarische bedrijfsleven? Antwoorden proberen wij gezamenlijk te geven tijdens een symposium op 29 november in Leeuwarden.

Er zijn twee keynotes van gerenomeerde sprekers:

  • Prof. Dr. J.W.Erisman (UL) 'Hoe de landbouw terug te brengen in de natuur?: De rol van gebiedsgericht werken.'
  • Prof.Dr. H.Runhaar (UU) ‘Sturingsopgaven voor de opschaling van natuurinclusieve landbouw.‘

Daarnaast worden een aantal gebiedsgerichte experimenten besproken en vergeleken. Samen kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Het symposium heeft een sterk wetenschappelijk/beleidsmatig karakter en een beperkt aantal plaatsen. U kunt zich voor 22 november registreren. Maar wacht niet te lang, vol is vol !
 

Klik hier (PDF PDF-bestand, 558 KB) voor de uitnodiging en aanmelden. 

Save the date: Seminar Pilot Achterste Diep Hunze - Casus doorrekening akkerbouwbedrijf en scenario’s natuurinclusieve landbouw

Prolander organiseert op 5 december van 13.00-16.00 uur een bijeenkomst over het doorrekenen van een casus voor een akkerbouwbedrijf met maatschappelijke opgaven. Dit project is onderdeel van het Achterste Diep natuurinclusieve landbouw Regio Deal en het Hunzeprogramma met opgaven voor natuur (NNN), water (KRW), natuurinclusieve landbouw en landbouwstructuurverbetering.

Doel van de bijeenkomst is kennis te delen over de casus akkerbouwbedrijf Achterste Diep (Veenkoloniën) met varianten van maatschappelijke opgaven, en met elkaar in gesprek te gaan over de toepassingsmogelijkheden.
Presentaties worden gegeven door William Bijker Wageningen University & Research, Raymond Klaassen Rijksuniversiteit Groningen, Pieter van der Valk van coöperatie Rijkdom.

Het is de zoektocht naar mogelijkheden voor meervoudig grondgebruik waarbij landbouwdoelen en maatschappelijke opgaven kunnen worden gekoppeld. De casus biedt handvaten voor de toepassing van natuurinclusieve landbouw en het verdienvermogen voor de akkerbouw. Deze activiteit wordt gesteund door deze Regio Deal.

Aanmelden kan bij Harmtje Brinks.

Oogstfeest Greidhoeke Plus 8 november

Sinds 2019 draagt Greidhoeke Plus actief bij aan een natuurinclusief platteland in het Friese kleiweidegebied. Mede dankzij de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw zijn in de afgelopen vijf jaar ontzettend veel projecten en initiatieven opgestart en uitgevoerd die daar aan bijdragen. Daarom is er op vrijdag 8 november het “Oogstfeest Greidhoeke Plus”. Tijdens een actief programma worden kennis en ervaringen uitgewisseld over natuurinclusieve landbouw.

Datum: Vrijdag 8 november 2024
Tijd: 9.30-16.00 uur
Locatie: Woudstra's Pleats, De Mieden 2 in Menaam

Bekijk hier de uitnodiging. 

Slotbijeenkomst Regio Deal op 11 oktober

De Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw organiseert op vrijdag 11 oktober haar slotbijeenkomst in de vorm van een ‘oogstdag’. U bent van harte uitgenodigd om te delen in de oogst en zaadjes voor de komende jaren mee te nemen.

Datum | vrijdag 11 oktober 2024
Tijd: | 9.00 -17.00 uur
Locatie | Nieuw Allardsoog in Bakkeveen 

In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland. We zijn bijna aan het einde van het laatste jaar. De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder,
ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en heggen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s. We maken de balans op van de afgelopen vijf jaar en delen deze ‘oogst’ graag met u, zodat u de zaadjes kunt meenemen en planten.

Bent u erbij? Aanmelden kan tot 5 oktober. Lees voor meer informatie en aanmelden de uitnodiging (PDF PDF-bestand, 235 KB) en informatie over de 14 deelsessies (PDF PDF-bestand, 369 KB).

Veldbijeenkomst Vitaliseren gewassen op 8 augustus

Datum  - Donderdag 8 augustus
Tijd -  15.30 – 17.30 uur en 19.30 - 21.30 uur
Locatie -  Muntendam & Hoogezand

Twee collega’s – een biologische en een gangbare akkerbouwer – experimenteren met vitalisering van hun gewassen door compostthee met additieven op basis van plantsapanalyses. 

De onderzochte gewassen zijn suikerbieten en zetmeelaardappelen (gangbaar) en stamslabonen en pompoen (biologisch). Het vitaliseren van gewassen wordt veelal toegepast in de regeneratieve landbouw, beide akkerbouwers wilden testen in welke mate het vitaliseren op hun bedrijf effect heeft op plantgezondheid, bodemgezondheid, verlaagde onkruiddruk en opbrengst.

Tijdens de veldbijeenkomst geeft Martijn van Vijfeiken van Vitaland uitleg over compostthee, composttheemachines en plantsapanalyse. Hij licht de analyseverslagen en additievenadviezen toe. We graven planten op en bekijken de ondergrondse en bovengrondse ontwikkeling. Hierbij vergelijken we behandelde en onbehandelde planten. Ook kijken we naar de bodemstructuur.

Programma
De veldbijeenkomst is in twee delen. Je kan naar één van beide of naar beide delen komen.

- 15.30 - 17.30 uur Bezoek aan Peter Harry Mulder (gangbaar, zand- en overgangsgrond)
Boerderij Kloosterplaats van P.H. Mulder (verzamelen achter Tussenklappen westzijde 9 in Muntendam)

- 19.30 - 21.30 uur Bezoek aan Marriël Edzes (biologisch, zandgrond)
Verzamelen links van Kalkwijk 44 in Hoogezand

Klik hier om u aan te melden voor één of beide onderdelen.
 

Save the date: Oogstmanifestatie 11 oktober

Voor alle betrokkenen bij de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw en iedereen met hart voor de landbouw in Noord-Nederland organiseren we op 11 oktober een Oogstmanifestatie.

Datum | vrijdag 11 oktober 2024
Tijd: | 9.00 -17.00 uur
Locatie | Nieuw Allardsoog in Bakkeveen

We werken nog aan het programma, de sprekers en workshops, maar zet de datum alvast in uw agenda. De definitieve uitnodiging volgt begin september! U kunt zich dan ook aanmelden.